Günümüzde kullandığımız davetiyeler ilk ne zaman ve ne amaçla kullanılmıştır acaba?
Artık hayatımızda varlığını çok doğal olarak kabul ettiğimiz davetiyelerin gelişimi devrin gerekliliklerine ve de yeniliklerine göre gerçekleşmiştir.
Günümüzdeki düğün davetiyelerinin ilk örneklerinin Orta Çağda kaligrafta usta olan avrupalı keşişler tarafından yazıldığı söylenir. Soylu ve zengin aileler keşişleri kiralayarak düğün davetiyelerini yazdırırlardı. 1600'lü yıllarda metal plakalar üzerine kullanılan kazıma yöntemi daha o çağlardan itibaren kağıt üzerine davetiye için yazılmaya başlandı. Bir parça peçete kağıdı davetiyenin lekelenmesini önlemek için tepeye konulurdu. Matbaanın icadıyla davetiye de kendi şeklini buldu. Kazılmış veya elle yazılmış davetiyeler en az 2 hafta önceden davetlilere ulaştırılırdı. 20. yy'a kadar tüm davetiyeler sahiplerine, posta iletişimi bozuk olduğu için elle ulaştırılırdı. Bu aşamada davetiyeye zarar gelmemesi için zarflar kullanılmaya başlandı. Atlı postacılar davetiyeyi ulaştırdıkları evin baş hizmetçisine verirler, hizmetçi de iki zarftan oluşan davetiyeyi tek zarfından çıkartıp metal bir kasenin içine koyardı. Davetiye sahibi olan asil, davetiyeye kimse dokunmadan sahip olurdu. Bu, asilzadenin zarfa ilk dokunan kişi olması için uygulanırdı.
Düzgün bir dille yazılmış davetiye, resmiyet arttıkça kraliyet ailesinin önemini belli ederdi. Kullanılması asillik için zorunlu olan kalıplaşmış kelimeler vardı. Varlık. şeref, onur...
İsimler her zaman tam yazılır gelinin veya damadın ailelerinin isimlerine de yer verilirdi. Bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'de de ailelerin isimlerine yer vermek adetken günümüzde yeni nesil gelin ve damadı düğün sahibi olarak gösteren davetiye metinlerini tercih etmektedirler.